Consultancy en interim management
Onze consultancy en interim management diensten helpen directies en organisaties om verandering beter en sneller te laten verlopen. Daarbij draait alles om mensen en hun relaties. Maar dit is precies waar we ook de meeste oorzaken van wrijving vinden die verandering belemmeren. Wij helpen om deze dynamiek te doorgronden. Dat stelt ons in staat om effectievere interventies te realiseren en de mensen in jouw organisatie in beweging te krijgen. Het resultaat? Een krachtiger verbinding tussen medewerkers die samen een gemeenschappelijke ambitie nastreven. Zo ontstaat een organisatie die wendbaarder, veerkrachtiger en energieker is. Dat optimaliseert het verandervermogen en stoomt de organisatie klaar om de uitdagingen van de toekomst met vertrouwen tegemoet te treden.
Hoe gaan we te werk?
Ieder project is uniek, want iedere organisatie is uniek. Dat betekent dat onze consultancy en interim management diensten altijd op maat worden toegespitst op jullie situatie.
Het uitgangspunt is altijd dat zowel de mensen als de organisatie over de wijsheid beschikken die ze nodig hebben om effectief te veranderen. Want je kent jezelf beter dan wie dan ook, en niemand kent een organisatie zo goed als de betrokken medewerkers. Daarbij is het onze rol om eerst te helpen om duidelijkheid te scheppen over de situatie en te begrijpen wat de oorzaken zijn van fricties. Daartoe doen we analyses en delen inzichten en ervaringen over het gedrag in organisaties. Vervolgens helpen we met het scheppen van inzicht in het potentieel van de medewerkers, individueel en collectief. Duidelijkheid is essentieel bij verandering en daarom zorgen we altijd dat er een gericht (actie)plan komt, waarin duidelijk wordt hoe jullie je ambities gaan realiseren, wat de timing is en wat de rollen en verantwoordelijkheden precies inhouden. Daartoe ondersteunen we ook in het besluitvormingsproces en helpen, indien gewenst, mee om de beoogde verandering te laten slagen.
Het veranderprogramma
De medewerkers zijn doorslaggevend voor de mate van succes. De cruciale vraag voor het ontwerp van het verandertraject is dan ook hoe je hen betrekt, inspireert en motiveert. Want verandering betekent veel ‘nieuwigheid’ voor alle betrokkenen. Dat vraagt doorgaans veel van medewerkers. Het verloopt dan ook beter als zij betrokken en enthousiast zijn. Want dan vergroot je het verandervermogen van je organisatie. Dus bij het ontwerp van een veranderproject besteden we veel aandacht aan de manier waarop de directie de medewerkers mee kan nemen. De centrale vraag daar is: hoe organiseren we voor succes? Hoe zorgen we dat het voor alle lagen van de organisatie duidelijk wat we willen bereiken, waarom en hoe we dat willen doen? Wie zijn de sleutelpersonen – binnen de directie, bij de leidinggevenden en de uitvoerenden?
Het ontwerp van het veranderprogramma dient rekening te houden met de periode van verandering zelf en de periode erna. Want beide fasen zijn (nog) geen ‘business as usual’ en er is veel ‘nieuwigheid’. De bestaande balans wordt doorbroken. In de eerste plaats door de verandering zelf en in de tweede plaats omdat na de verandering de manier van werken van medewerkers anders is geworden. Vaak zullen er ook nieuwe teamverbanden ontstaan, bijvoorbeeld omdat nieuwe werkprocessen dwars door verschillende afdelingen heenlopen. Voor meer informatie over het vinden van die balans kun je onze nieuwsbrief op LinkedIN lezen: Succesvol veranderen, van memo’s naar magische moves.
Maximaliseer de betrokkenheid…
Hoe groter de betrokkenheid, hoe beter de verandering verloopt. Want betrokkenheid maakt energie en creativiteit los in medewerkers die ze inzetten om de verandering de goede kant op te sturen. Betrokkenheid betekent niet alleen dat de directie communiceert over de verandering. Het betekent ook dat zij een dialoog aangaat. Want mensen hebben een grote behoefte om op hun werkplek gehoord en gezien te worden. Een goede dialoog zorgt niet alleen daarvoor, zij helpt je ook om tot betere besluiten te komen. Wij helpen je om voorafgaand en tijdens het traject die betrokkenheid te optimaliseren. Een van onze nieuwsbrieven op LinkedIN biedt je een inkijkje in onze visie en aanpak: Alle neuzen dezelfde kant op? Liever niet!
…en minimaliseer mogelijke weerstand
Bij de meeste veranderprojecten wordt gestreefd naar draagvlak onder de medewerkers en is men het erover eens dat er een bepaalde focus moet worden aangebracht. Zodat de organisatie niet ‘overvoerd’ wordt. Toch blijkt eens te meer dat juist deze factoren zorgen voor onbedoelde weerstand tijdens veranderprojecten. We helpen je met inzicht in het ontstaan van de meeste vormen van weerstand. Zodat we het verandertraject zo kunnen inrichten dat we die zoveel mogelijk vermijden. Als je er al meer over wilt weten, raadpleeg dan onze blog Weerstand heb je zelf in de hand.
Cultuur
Er zijn vier kenmerken die organisaties met een groot verandervermogen met elkaar gemeen hebben. Die hebben allemaal betrekking op het gedrag dat mensen vertonen. Al het gedrag in een organisatie vatten we samen onder de noemer ‘cultuur’. We weten dat die belangrijk is, maar de ervaring leert dat mensen het ook ‘ongrijpbaar’ vinden. Maar wanneer we cultuur concreet maken in gewenst gedrag, wordt het al snel duidelijk wat wel werkt om succesvol te veranderen en wat niet. Cultuur gaat niet over waarden statements maar over datgene wat men in een organisatie doet. Het is een niet te onderschatten factor van belang. Wij helpen om de bestaande en gewenste cultuur in kaart te brengen en begeleiden de betrokkenen om de gewenste gedragsverandering werkelijkheid te laten worden. Mocht je er meer over willen weten, dan verdienen de volgende blogs aanbeveling: Gedrag zegt meer dan een waardenstatement en Cultuurverandering: monkey see, monkey do.
Coaching en workshops
Regelmatig hebben medewerkers en teams een duwtje in de rug nodig om te ontwikkelen en te groeien. Daarvoor heeft Moving As One specifieke workshops en coaching programma’s ontwikkeld. Je vindt er meer informatie over op de pagina Coaching en workshops.