Wat is een Responsieve Organisatie?

In responsieve organisaties vindt verandering op een natuurlijke, organische manier plaats. En met succes. Want responsieve organisaties weten mensen te betrekken bij hun ambities. En te prikkelen om in beweging te komen. Zij zijn zich sterk bewust van hun potentieel voor de markten die zij bedienen en het economische "ecosysteem" waar zij deel van uitmaken.

Het ecosysteem van jouw bedrijf
Alle spelers in een ecosysteem hebben elkaar tot op zekere hoogte nodig. Geen enkel bedrijf kan alleen gedijen. De positie van een bedrijf reikt verder dan de relatie met zijn klanten. De kwaliteit en het draagvlak van jouw leveranciers, bijvoorbeeld, bepalen het onderscheidend vermogen van jouw producten en diensten. Het is relevant dat jouw bedrijf leveranciers betrekt bij zijn ambities. Dit draagt bij aan innovaties en oplossingen voor problemen die jouw klanten tegenkomen. Een ander voorbeeld is de maatschappelijke acceptatie van het gedrag van jouw bedrijf. Dat is relevant voor de reputatie van jouw merk. De acties Van jouw bedrijf en de achterliggende motieven worden door de maatschappij kritisch beschouwd - en kunnen zelfs worden uitvergroot op social media ...

Verbeeldingskracht
Responsieve organisaties hebben een sterke verbeeldingskracht over hun potentieel. Zij zijn bovendien zo goed verbonden met hun omgeving (zoals hun klanten, leveranciers, financiers) dat ze heel goed aanvoelen hoe zij dat potentieel stap voor stap kunnen ontwikkelen.

Op basis van hun bewustzijn en verbeeldingskracht zijn responsieve organisaties zo georganiseerd dat de ontwikkeling en groei door de medewerkers wordt gestuurd. Verandering wordt geïnspireerd, niet gestuurd. Groei ontstaat 'van binnenuit', door een sterke verbinding tussen de betrokken mensen en de buitenwereld, geïnspireerd door het leiderschap.

Wil jij meer weten over moeiteloos veranderen en wat wij voor jou kunnen betekenen?

Vul dan onderstaand formulier in. Wij reageren binnen één werkdag. In de tussentijd kunt je onze gratis Whitepaper 'Responsieve Organisaties' downloaden.