Responsieve Organisaties zijn in staat om zich op natuurlijke wijze en effectief aan te passen aan veranderende marktomstandigheden en onverwachte gebeurtenissen. Zij zijn ook beter in staat om te anticiperen op de behoeften van de markt en om het voortouw te nemen in het ecosysteem van bedrijven waar zij deel van uitmaken. 

Waar begin je met het ontwikkelen van zo'n Responsieve Organisatie? Hoe creëer je zo'n energie en betrokkenheid bij mensen dat ze samen in beweging komen en bijdragen? 

Responsieve Organisaties hebben in het algemeen drie fundamentele eigenschappen met elkaar gemeen die richting en energie geven aan hun evolutie en groei: Ze hebben een sterk bewustzijn over hun plaats in het ecosysteem van bedrijven waar ze deel van uitmaken. Zij combineren dit bewustzijn met een sterke verbeeldingskracht over de mogelijkheden die zij hebben. Omdat zij daarbij ook heel goed verbonden zijn met hun klanten en andere belanghebbenden in hun ecosysteem, hebben ze een uitstekend inzicht in hoe zij hun potentieel stap voor stap kunnen ontwikkelen.

Het onder woorden brengen van dit bewustzijn en die verbeeldingskracht is relevant: dit is wat de juiste medewerkers aantrekt aan jouw bedrijf en de voorkeur van klanten voor jouw merk bepaalt. Het kan dus maar beter aantrekkelijk en inspirerend zijn!

Het verschil dat jouw bedrijf maakt, begint bij bewustzijn en verbeeldingskracht. Die worden gevangen in de 'Visie en Missie' van jouw bedrijf. Helaas wordt hun waarde in het algemeen onderschat. 

Doe zelf de test en bezoek de websites van vijf concurrenten in jouw markt. Lees hun visie en missie. Hoeveel ervan voelen oprecht, authentiek, sterk en meeslepend? Hoeveel kun jij je herinneren na het lezen ervan? Welke geven het gevoel dat de bestuurders iets hebben verwoord waar ze het allemaal over eens zijn geworden - ‘by committee’ - en dus iets hebben bedacht dat het bedrijf wel correct beschrijft, maar dat eigenlijk geen 'ziel' heeft? Laat staan energie? Erger nog: dezelfde visies en missies zouden gemakkelijk van toepassing kunnen zijn op concurrenten. Hoeveel 'visies' en 'missies' zijn onderscheidend en geven echt energie? 

Om de pret te verhogen, anonimiseer deze visies en missies en maak een kleine quiz met je collega's: wie kan raden welke visie en missie bij welke concurrent horen? De kans is groot dat niemand het 100% juist heeft. Met andere woorden: de meeste concurrenten lijken op elkaar. Als dat het geval is, zal de prijsconcurrentie sterk zijn en zullen de marges laag zijn, omdat prijs het enige verschil is dat de klanten kunnen zien.

Case in point
Een van de bekendste voorbeelden die een snaar heeft geraakt bij een hele bevolking, is de missie van president Kennedy om 'een man op de maan te zetten' in de jaren zestig. De energie die door dit idee werd aangewakkerd was zo sterk en meeslepend dat het een natie verenigde in ambitie, vertrouwen en hoop op een betere toekomst. De basis voor deze missie was natuurlijk het United States Space Program. Achter de missie zat de visie dat de andere supermacht van die tijd, de Sovjet-Unie, verslagen moest worden. Niet alleen in de Koude Oorlog wilden de VS suprematie hebben, maar ook op andere gebieden, zoals de Ruimterace. Deze visie op dominantie in de ruimte voedde de richting van de ‘Space Race’ en werd specifiek gemaakt in de wens om 'een mens op de maan te zetten'. De richting en de energie verenigden het Amerikaanse volk en gaven aanleiding tot het ontstaan en de groei van een enorme industrie.

Een vergelijkbare oproep wordt gedaan door Elon Musks missie om mensen op Mars te zetten - het idee is zo inspirerend dat investeerders bereid zijn om in te stappen, ook al duurt het een tijdje voordat het idee werkelijkheid zal worden. 

Een duidelijke visie getuigt van een sterk bewustzijn van de toegevoegde waarde en het potentieel van een bedrijf in de markten die het bedient en het ecosysteem waar het deel van uitmaakt. Het ecosysteem is waarschijnlijk net zo belangrijk als de klanten, omdat het hele ecosysteem van de industrie de cumulatieve waarde in die industrie creëert. Geen enkele leverancier kan alle technologie, creativiteit en expertise helemaal alleen leveren. Dus hoe sterker de positie van jouw bedrijf in het ecosysteem van jouw industrie is, hoe meer mogelijkheden je creëert.

De visie geeft dus richting aan de ontwikkeling van het bedrijf. Ze moet duidelijk, beknopt en oprecht zijn. Voorbeelden van dergelijke visies zijn: 'alle mensen hebben toegang tot gezonde voeding', 'goede gezondheidszorg kan voor iedereen toegankelijk zijn', 'muffins kunnen veel beter smaken'. 

De missie levert vervolgens de energie die het bedrijf in beweging brengt. De missie zou ook het 'doel', het 'centrale idee' of het 'waarom' van het bedrijf kunnen worden genoemd. Als we de genoemde visies als voorbeeld nemen, zouden de bijbehorende missies zoiets kunnen zijn:

VisieMissie
Alle mensen hebben toegang tot gezonde voeding.Biologisch voedsel in elke supermarkt tegen concurrerende prijzen.
Goede gezondheidszorg kan voor iedereen toegankelijk zijn.Online zorgverzekering, betaalbaar voor iedereen.
Muffins kunnen veel beter smaken dan ze overal doen.Onze muffin wordt erkend als de lekkerste ter wereld.
Krachtige visies en missies zijn duidelijk, aantrekkelijk en gemakkelijk te onthouden.


Merk op dat er met deze visies en missies geen misverstand bestaat over de richting en het doel van deze bedrijven. Ze impliceren wat dit betekent voor de plaats en de rol van het bedrijf in zijn ecosysteem. Iedereen kan ze onthouden en zal snel voelen of ze er wel of niet mee verbonden zijn. 

Laten we het voorbeeld van de muffinbakker als voorbeeld nemen: als je zo gepassioneerd bent om de lekkerste muffins ter wereld te maken, hoever zou jij dan gaan? Hoe zou jij jouw medewerkers betrekken en leiden? Koop je gewoon het goedkoopste meel? Of ga je in gesprek met meelproducenten over hun bakkwaliteit, de resulterende smaakbeleving, textuur etc.? Hoe ga jij hen, en andere leveranciers, betrekken bij de vraag hoe de smaak steeds beter kan worden? Wat betekent de missie voor de relatie met jouw klanten? Hoe verhoudt jouw bedrijf zich tot hen, gebruik jij hun feedback, zet je gebruikersgroepen op? Wat zijn de mogelijkheden voor apps, big data? Welke rol ga je spelen in de bakkerijbranche in het algemeen? Welke toon ga je zetten? En hoe zie jij de rol van jouw bedrijf in de maatschappij? Kun jij mensen op nieuwe manieren helpen en zo iets terug geven aan de maatschappij?

Een duidelijke visie en krachtige missie openen een hele wereld van mogelijkheden voor uw bedrijf en versterken de algehele positie. Ze zorgen ervoor dat mensen met en voor uw bedrijf in beweging komen en maken het bedrijf responsiever.

Wil jij meer weten over moeiteloos veranderen en wat wij voor jou kunnen betekenen?

Vul dan onderstaand formulier in. Wij reageren binnen één werkdag. In de tussentijd kunt je onze gratis Whitepaper 'Responsieve Organisaties' downloaden.